Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Τσαμάζ: Θέμα επιβίωσης της χώρας ο ψηφιακός μετασχηματισμός


Της Στεφανίας Σούκη

«Η αντιμετώπιση του ψηφιακού ελλείμματος της χώρας μας θα πρέπει να είναι υπερκομματική και υπερεθνική και αποτελεί αυτή την στιγμή ζήτημα επιβίωσης της χώρας. Θα πρέπει να γίνει η νο1 προτεραιότητα από όλες τις πλευρές». Τάδε έφη πρίν από λίγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ και μέλος Δ.Σ. του ΣΕΒ από το βήμα του συνεδρίου για την ψηφιακή στρατηγική της χώρας που πραγματοποιείται σήμερα.

Ο κ. Τσαμάζ έθεσε τρείς βασικές προϋπόθεσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας: Διακομματική συναίνεση, ακομμάτιστος μηχανισμός με ενεργό συμμετοχή όλων των φορέων και δή της Πολιτείας, της ίδιας της αγοράς αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός για μία χώρα δεν είναι πλέον θέμα επιλογής, αλλά –αρχικά- επιβίωσης και –μετά- ανάπτυξης. Τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ακόμη ότι είναι πίσω, με βάση τα στοιχεία από τον ευρωπαϊκό δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας DESI, που κατατάσσουν την Ελλάδα στην 26η θέση σε ένα σύνολο 28 ευρωπαϊκών χωρών.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι συνεχώς χάνουμε έδαφος. Είναι πολλοί οι λόγοι που έχουν προκαλέσει την καθυστέρηση, όπως η απουσία εθνικού ψηφιακού οράματος, ο τρόπος λειτουργίας του κράτους, η έλλειψη υπερκομματικών δομών, η απουσία επενδυτικών κινήτρων, η ύφεση, η διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων κ.α.. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αν συνεχίσουμε να χάνουμε έδαφος; Οι κλάδοι της οικονομίας θα ολισθήσουν περαιτέρω σε ανταγωνιστικότητα, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να βασίζεται στις υπηρεσίες και την κατανάλωση, το κράτος θα παραμείνει κοστοβόρο και η Ελλάδα θα συνεχίσει να υφίσταται τη διαρροή σπουδαίων μυαλών (brain drain)».

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *