Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Ο έρωτας είναι θέμα χημείας

Σύνδεση στην πηγή...


Φενιλεθιλαμίνη, ντοπαμίνη, σεροτονίνη: τι σχέση έχουν αυτά τα ονόματα με τον έρωτα; Πρόκειται για ορμόνες που επιδρούν στην ερωτική διάθεση. Και επιβεβαιώνουν τη ρήση ότι ο έρωτας είναι θέμα χημείας.

 

Ο έρωτας είναι ωραίος. Οι ορμόνες όμως είναι καλύτερες. Όταν είναι κανείς ερωτευμένος αισθάνεται πως αιωρείται στον έβδομο ουρανό ή ότι βλέπει τον κόσμο μέσα από ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο. Στο σώμα του όμως επιδρά ένα σύστημα ορμονών που έχει κάθε άλλο παρά ρομαντικά ονόματα.

 

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτό το σύστημα δεν είναι απολύτως σαφής. Κι αυτό επειδή οι περισσότερες από αυτές τις ορμόνες σχηματίζονται στον εγκέφαλο, απ' όπου δεν μπορεί κανείς να λάβει δείγμα αίματος για να κάνει μετρήσεις. Το βασικό μέσο πρόσβασης σε αυτές τις ουσίες είναι οι τομογραφίες, οι οποίες καταγράφουν τις δραστηριότητες σε κάποια τμήματα του εγκεφάλου.

 

Παρ' όλα αυτά οι επιστήμονες ήδη γνωρίζουν ορισμένα πράγματα για το χημικό «κοκτέιλ» του έρωτα. «Δεν πρέπει να εξετάζουμε τις ορμόνες μεμονωμένα» εξηγεί ο Χέλμουτ Σατς από τη Γερμανική Εταιρεία Ενδοκρινολογίας. «Ο έρωτας έχει άμεση σχέση με την ψυχολογία. Κι επίσης με το νευρικό σύστημα».

 

Συνέχεια στην πηγή…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *